Njegovo visočanstvo: celulit!

Blog fizioterapeuta


Celulit nastaje kao posljedica životnog stila (puno obaveza, nedostatak vremena, neuravnotežena prehrana), u nekim slučajevima nastaje i kao posljedica zdravstvenog stanja.
Statistički podaci govore o tome da oko 85% žena starijih od 20 godina ima celulit.
Kod celulita su prisutne i strukturalne promjene u dermisu te promjene u mikrocirkulaciji tkiva. Dokazana je povećana koncentracija međustaničnih proteina i međustaničnog tlaka, uz smanjenje krvnog protoka u tkiva što dovodi do snižavanja temperature kože u zahvaćenim područjima (hladnoća nogu). Debljina kože žena sa, odnosno bez celulita je relativno slična, dok je debljina potkožnog masnog sloja 5 puta (!!!) veća kod žena s celulitom, u odnosu na one bez celulita = 24,81 mm naspram 4,31 mm (Querleux B., Cornillon C., Jolivet O., Bittoun J. ,2002.).
Ispoljavanje kožnih nepravilnosti u tipičnim ženskim područjima Nurnberg i Mueller (1978.) pripisuju dvama uzročnim faktorima: pretjeranom taloženju masti i posebnosti strukture potkožnog tkiva žena na tim područjima. Fibrozne grane tamo su okomito posložene u odnosu na površinu kože i odvajaju voluminozne lobule u pravokutne odjeljke, a njihovi vrhovi “pritišću” dermis i guraju ga prema gore. To vodi do izraženosti “valovitih” područja na površini, koja su vidljiva i kod izrazito mršavih žena. Žene kod kojih se razvija zadebljanje potkožnog tkiva u područjima tipičnim za ginoidnu (nakupljanje masnoća u donjem dijelu tijela) pretilost javljaju se povećane lobule. One se u centru šire u dermis, s hipertrofiranim adipocitnim (masnim) lobulama, stvarajući različite nepravilnosti koje su prvo vidljive u stajaćem položaju, a kako stupanj celulita napreduje i u ležećem.

Da bi se celulit uspješno uklonio potrebno je pristupiti sustavno i individualno. Stoga imajte na umu:
- da je potrebno uravnotežiti prehranu (detektirati što vam smeta u prehrani , redovito se hraniti kvalitetnim namirnicama, te dobrim omjerom makronutrijenata), više proteina, više svježe hrane,
unositi dovoljno tekućine (kako ne bi dehidrirali, bili prečesto umorni, i kako bi se svi procesi u tijelu nesmetano provodili),
-da je za održavanje tjelesne kondicije potrebno 3x tjedno po 30 minuta baviti se umjerenom aktivnošću na razini cijelog tijela ( npr. plivanje, pilates), ali za postizanje boljeg tonusa mišića(oblikovanja tijela) ili mršavljenja je potrebno uložiti više vremena
-da se tretmani celulita moraju raditi individualno: ovisno o stupnju celulita, stanju kože i tkiva, prisutnosti kapilara i vena; te da se tretmani moraju prilagoditi napredovanju.

Anticelulitna masaža se primjenjuje u svrhu poticanja uklanjanja međustanične tekućine i poboljšanja limfnog protoka. U početku su poboljšanja na koži kratkotrajna, a dugotrajni učinak se postiže s vremenom. Masažom se poboljšava poremećena mikrocirkulacija, stimulira metabolizam masnih stanica i limfni sustav, te se ubrzava izlučivanje otpadnih tvari.

U kombinaciji sa cupping tretmanom pod negativnim tlakom (vakuumom) dobivamo 3x snažniji učinak, dekompresiju celulita, veliku aktivaciju fibroblasta i kolagena, te uspješno oblikovanje. Za vidljivi efekt, preporuka je 3 tretmana tjedno tijekom minimalno 3 tjedna. Za tkivo koje već ima vidljive kapilare i malu količinu vena koje su izašle na površinu i izgubile elastičnost, ne preporučuje se cupping tretman. U tom slučaju sigurnija kombinacija jest body wrapping (bez primjene termo deke) sa anticelulitnom masažom u kojoj će se svakako pripaziti na područje vena.

Celulit je svakako kronična promjena, tako da zahtjeva vrijeme i individualan tretman kako bi se tkivo oporavilo.

Sada je pravo vrijeme da počnete iskorištavati naše pakete, 4+1 gratis i 8+2 gratis ;)

Ana Gašparović, bacc. physioth.


Disqus komentari

MLADOST SAUNA d.o.o.

MLADOST SAUNA d.o.o.
MLADOST SAUNA d.o.o.

Kontakt

Jarunska 5, 10000 Zagreb
Otvori kartu
tel:
+385 1 369 7522
mob:
+385 91 369 7522
mail:
sandramandic95@gmail.com
Copyright 2019 MLADOST SAUNA d.o.o. Uvjeti korištenja
Zatvori prozor

Lokacija

Za odabir Vaše lokacije morate imati aktiviran JavaScript!

Adresa:

Jarunska 5, 10000 Zagreb
Ova web stranica koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregledavanja pristajete na njihovu uporabu. Uredu