Jaka masaža?

Blog fizioterapeuta


Jako često dobijamo zahtjev za "jakom masažom". Na pitanje zašto bi klijent htio jaku masažu, odgovor je uvijek isti: "da se brže i bolje razbiju miogeloze".

Bio bi to zapravo jedan koristan mehamizam, jer kada bi baš tako i radio, bila bi dovoljna jedna masaža da se riješi problem. Što u velikoj većini,nije slučaj.
90% ljudi dolazi na masažu sa bolom koji traje mjesecima. Po dolasku se vidi loša postura sa vidljivim kompenzacijama u pokretu,  disbalans misićnog tonusa, ograničenje pokreta, loš obrazac pokreta.... Sve navedeno je rezultat adaptacije pokreta tijekom nekog vremena. Tijelo se adaptira na razne načine, samo da ostane funkcionalno. I dalje najčešći primjer loše adaptacije jest kod aktivnosti sjedenja: glava pomaknuta prema naprijed, ramena u unutarnjoj rotaciji, kifoza/skolioza na srednjem dijelu leđa(iskrivljenje kralježnice), slab mišićni tonus u lumbalnom dijelu, podvučena zdjelica u sjedenju itd.

Jaka masaža po napetijim regijama nerijetko budi obrambeni mehanizam: mišićnu kontrakciju. Ovaj mehanizam svakako ne utječe dobro na oporavak tkiva i otklanjanje boli jer vas nakon masaže ostavlja umornima i "izlomljenima".  Pritisak koji je efektivan, najčešće uzrokuje osjećaj između ugode i boli, a nakon masaže imate osjećaj olakšanja.
Da bi se cjelokupan problem riješio, potrebno je na sebi raditi svakoga dana: aktivno vježbati, jer jedino učenje pokreta kontrolira mišićni tonus i kvalitetu pokreta.
Uživajte u masaži i u pokretu!
Ana Gašparović
bacc. physioth.
Disqus komentari

MLADOST SAUNA d.o.o.

MLADOST SAUNA d.o.o.
MLADOST SAUNA d.o.o.

Kontakt

Jarunska 5, 10000 Zagreb
Otvori kartu
tel:
+385 1 369 7522
mob:
+385 91 369 7522
mail:
sandramandic95@gmail.com
Copyright 2019 MLADOST SAUNA d.o.o. Uvjeti korištenja
Zatvori prozor

Lokacija

Za odabir Vaše lokacije morate imati aktiviran JavaScript!

Adresa:

Jarunska 5, 10000 Zagreb
Ova web stranica koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregledavanja pristajete na njihovu uporabu. Uredu